torsdag den 21. februar 2008

Ledbånd

Fulgte du, som denne signatur, heller ikke synderligt med i biologitimerne, kender du sikkert heller ikke til knæets specifikke sammensætning.

Derfor denne lillle forbrugeroplysning fra netdoktor.dk, så vi alle er helt med på, hvad det er, der er overgået vores gode Niller. På billedet er det punkt B, du skal holde øje med:

Man har nogle sideledbånd både på yder- og indersiden af knæet. Et sideledbånd består i virkeligheden af flere mindre ledbånd, der går på kryds og tværs og i flere lag. Disse ledbånd 'smelter så sammen' til et enkelt kraftigt ledbånd.

Hvis ledbåndet bliver beskadiget kan der ske alt fra en lille revne i et af de små ledbånd, til total overrivning af hele det indvendige eller udvendige sideledbånd. En ledbåndsskade kan være ledsaget af en større eller mindre hævelse af knæet. Ledbåndsskaden opstår ofte, når der kommer en belastning ind på knæet. Belastningen kan enten komme fra indersiden, eller som oftest fra ydersiden for eksempel fra en modspillers knæ/fod i håndbold eller fodbold. Skaden kan desuden opstå ved en indirekte belastning af knæet ved en tackling, hvor de indvendige ledbånd bliver beskadiget. Det er langt hyppigst de indvendige sideledbånd, der beskadiges.

Hvis knæet rammes på ydersiden med stor kraft, vil det være de indvendige ledbånd der primært bliver beskadiget. Det skyldes, at knæet presses sammen på ydersiden og tvinges fra hinanden på indersiden.

Alt afhængig af skadens omfang kan behandlingen variere fra et støttebind i de lette tilfælde til en skinne på knæet i seks uger i de svære tilfælde. Det vil dreje sig om en skinne, hvori man kan bøje og strække knæet, mens nogle stivere i skinnen forhindrer sidebevægelser. Man skal have skinnen på både dag og nat. Man må gerne støtte på foden, mens man behandles med skinnen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar