onsdag den 16. august 2017

Flere hingste i stalden - Tillykke med de 100, Adama

Adama Guira har nu spillet sine første 100 kampe i Superligaen. Det bør fejres.
Da de første 96 kampe var for Haderslev og derfor ikke rigtigt kan huskes, og de fire for AGF ikke bør huskes, gør vi det her med lidt facts om hans hjemland, Burkina Faso. Landet er nemlig blevet rasende relevant for AGF'ere med hang til rekorder til AGF.

Når talen falder på fodbold fra Burkina Faso, tænker de fleste vel på målmageren Aristide Bancé med tilnavnet Guinness. (Navnet kommer fra hans fysiske lighed med en flaske Guinness, der skummer over.)



Det er helt naturligt, at den karismatiske angriber løber med opmærksomheden. Han suger den til sig.

Men fodbold fra Burkina Faso er mere end det. Godt nok har det danske landshold lige akkurat overhalet Hingstene (som landsholdet kaldes) på FIFAs rangliste, men det fortæller mere om det danske landsholds styrke end Hingstenes formdyk:


Og hvorfor er det så relevant på en hardcore AGF-blog? Jo, det er det da, fordi AGF netop nu træder ind på scenen som den klub med suverænt flest burkinabé i truppen. Det kan godt være, brøndby var first movers med den ihærdige, men fejlcastede, indskifter Oumar Barro, der med 19 kampe (2 fra start) var den første hingst i dansk fodbold ved årtusindeskiftet. Men med Adama Guiras 100 kampe og fire til Tobias Sana, som med god ret kan tælle som halv hingst, i truppen distancerer AGF nu resten af Superligaen med længder. Det er dog noget.


Essentielle facts om Burkina Faso

  • Navnet Burkina Faso er dannet fra ord to forskellige sprog. Det betyder hædersmænd, når man sætter dem sammen. 
  • En person fra Burkina Faso er en burkinabé. Ikke en burkiner. Ikke en burkinafasoer. (Vi siger heller ikke en århusgenser, randerser eller christiansfelder) Det hedder burkinabé på grund af et helt tredje sprog i Burkina Faso.
  • Landet fik  sit navn og i øvrigt en masse afro-cred fra præsident Thomas Sankara. Han er en del af en perlerække af afrikanske ledere, der kunne have opnået alt muligt fedt, hvis ikke de var blevet myrdet. (Sådan nogle som Patrice Lumumba, Amílcar Cabral, Tom Mboya og Steve Biko.)



Ingen kommentarer: