torsdag den 18. december 2008

Diego Marado'

Der er efterhånden lavet en god håndfuld film om verdens bedste 10'er, og nu kommer den seneste af slagsen forbi danske cinemataster og futbollaficionados.

Missede du Emir Kusturicas film om Maradona til Cph:dox, kan denne signatur med glæde meddele, at den kan ses i biografer med respekt for sig selv fra i morgen fredag.

VHA var naturligvis inviteret til den danske pressevisning på filmen i sidste uge, og har derfor en saglig mening om tingene. I al beskedenhed.

I korte træk følger vi Kusturicas forsøg på at fortælle hele historien om Diego: fodboldspilleren, mennesket, revolutionisten in spe og familiefaderen.

Jo, der er mål (inkl. dribleturen og Guds hånd i '86), men filmen er rigtig meget mere end det. Først og fremmest et portræt af et specielt menneske, der soler sig i at være et fænomen, men også må deale med de nedture, som uløseligt er forbundet med hans person.

Gud er retfærdig

Det er en Diego, der fortæller om, at han resten af livet vil hade sig selv for sit stofmisbrug (tænk sig, en fodboldspiller der reflekterer med skyld, skam og oprigtighed), en familiefar hvis liv hang i en tynd tråd, revolutionisten der elsker Cuba og Venezuelas Hugo Chavez - og ligeså meget hader USA, Prins Charles ("han har blod på hænderne") og Joah Havelange.

Som han tørt konstaterer om sidstnævnte - den tidligere brasilianske FIFA-præsident, der sad på posten i 20 år: At Brasilien i de mange ikke blev verdensmestre, viser bare at Gud er retfærdig...
Det var han også, da den hjælpende hånd kom til - det var hans payback til englænderne for Falklandskrigen, forstås.

Diego er rock'n'roll, men også lidt mere. Det får Kusturica med, og selvom der er sekvenser og gentagelser, der nok kunne være klippet ned eller ud (f.eks. de trættende animerede gentagelser af Diegos leg med vestens onde imperialister som Thatcher, Prins Charles, Bush og Reagan tilsat Sex Pistols soundtrack), er 'Maradona' en helt tålelig film om en stor personlighed. Ikke mindst fordi instruktøren undervejs bliver venner med Maradona, og derfor kommer tæt på. Kusturica selv fylder derfor også selv en del - og det kan man lide eller ej.

Denne signatur fandt det ok og sender anbefalingen på at se 'Maradona' videre.

Se traileren her, læs hvorfor Politikens Erik Jensen ikke er enig, The Independent er lunken, Berlingske skriver og The Guardian bryder sig kun om en enkelt scene.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

jeg er tilbøjelig til at være enig med de sure kritikere, emir (jeg insisterer på at være på fornavn så han kan komme ned til os andre og lade diego være i fred) er sateme irriterende.