fredag den 7. september 2007

Historien om Dioh - part 1

Fotboll, det var en sport for streetsboys. Sedan tog Samuel Doe över Liberia" Offside #4 2007

Det følgende er første del af historien om vores nye uslebne diamant, hans opvækst og ankomst til svensk fodbold.

I firserne frigjorde Liberia sig fra tidligere tiders sovjettiske styre, da Samuel Doe ved et kup kom til magten. Doe begyndte istedet for at handle med USA, som havde store interesser i Liberias naturlige naturlige resourcer. Den tidligere sergent i hæren, Samuel Doe, som selv havde en fortid som angriber, begyndte i Liberia at opbygge landets fodboldinfrastruktur. Fra tidligere at have været en sport for gadedrenge, da begyndte fodbolden pludselig at give status.

Da George Weah blev professionel i Monaco i 1988, var det et tydeligt udtryk for det sats på fodbolden, man havde foretaget i Liberia og Weah blev et symbol for unge liberianere på at det var muligt at tjene penge på fodbolden.

I 1989 fik den liberianske fodbold dog et kraftigt tilbageslag da Samuel Doe blev myrdet og landet blev kastet ud i en 7 år lang blodig borgerkrig, som stilnede til i 1997 da de forskellige stridende grupper i landet indgik våbenhvile. I slipstrømmen på den umiddelbare nationale ro, valgte man fra det liberianske fodboldforbund atter at satse på fodbolden.

Man ville sende et hold af de 16 bedste 12-årige drenge til verdens største ungdomsturnering, den svenske Gothia Cup. Til trods for at landets vejnet var smadret efter 7 års borgerkrig, så dukkede der alligevel 10.000 unge op i hovedstaden Monrovia for at forsøge at få en af de eftertragtede pladser. Efter en ugelang turnering udvalgtes i første omgang 60 drenge og sidenhen blev dette skåret ned til de 16 der skulle afsted.

Blandt disse drenge fandtes AGF's Dioh Williams.

*næste del: Drengene ankommer til Sverige*

Alt dette bygger på en fremragende artikel om liberiansk fodbolds gulddrenge fra det sublime svenske fodboldblad Offside.

3 kommentarer:

Mathias sagde ...

God, god læsning.

Jeg higer efter mere.

Anonym sagde ...

Karl, hvornår kommer der flere godnathisorier fra Mama Africa?

Gerne den om Dioh's bedste ven Zah Krangar, som efter samme indledning som Dioh tog turen til den indonesiske 1. division..

Kalle sagde ...

Tapa, den kommer!

Lige nu fortaber jeg mig mest i debatten om dannebrog på Galehuset. Det er noget for en gammel husar som mig, frontlinjer hårdt trukket op og alt det jazz.