torsdag den 23. oktober 2008

Genrejsning: En guide til Eriktionen

Mens debatten raser videre om bemandingen af Århus' måske vigtigste job, læner VHA sig tilbage i sædet, og sætter det lange lys på. Vi skruer for en stund lidt ned for fornærmede funktionærer og vrisne debattører, og blæser op for de lidt større linier.

Her kommer nemlig en guide til Eriktionen - eller genrejsningen af AGF om man vil. For det er nemlig efter alt at dømme, det projekt der for få måneder siden blev sat i søen ude på Stadion Alle.

På et bestyrelsesmøde i Århus Elite i starten af juli måned vedtog bestyrelsesmedlemmerne en plan, som med ét gjorde op med den linie, Windfeldt havde lagt ved sin tiltræden i direktørjobbet. Nu skulle det være slut med sparekravene og det evige 'tæring efter næring' mantra. Det blev besluttet, at tiden nu var inde til blandt andet hoteludvidelser og ikke mindst investeringer i spillertruppen. Det mest synlige resultat af beslutningen blev sensommerens indkøb af profiler som Benny Feilhaber og Jakob Poulsen.

Men tegn i sol, måne og stjerner peger på, at de vedtagne investeringer ikke kun omhandlede investeringer i fodboldspillere. Formentlig var også trænerstillingen den dag til debat. Bestyrelsen var formentlig meget tilfreds med Ove P.'s store indsats og ikke mindst med hans grundige oprydning. Men de havde fået nok af svingende resultater - og måske endnu mere af fodbold uden det format, som de utvivlsomt forbinder med AGF. Snakken gik om EM, moderne fodbold og management, og hele bordet rundt bredte enigheden sig: vi trænger til en ny spændende trænertype.

Og derfra er der ikke langt til at få gode ideer. For timingen var ikke bare god. Den var perfekt. I Herning havde den danske personificering af moderne fodboldledelse, Erik Rasmussen, besluttet sig for at sige op, og han var på vej ud af døren til USA. Han skulle afsone et halvt års karantæne fra trænergerningen, før han kunne tage imod et nyt job. Kysten var klar, og resten er ved at være historie.

Så nu sidder både bestyrelsen og resten af Århus og venter på Erik Rasmussen. Og på hans team af moderne fodboldtrænere. For Fredensvang vil formentlig ikke kun skulle lægge øre til Erik Rasmussens røverhistorier fra amerikanske stripbarer. Der skal også gøres plads til ganske magtfulde assistenter og specialister, der skal gøre AGF til et nyt fodboldhold. Efter 'værdirevolutionen', som Brian Steen kalder den (vi andre kalder den Ovelutionen), skal holdet nu udvikles teknisk og mentalt for at sætte mere fart, uforudsigelighed og angrebsiver over spillestilen.

Men bestyrelsens ønsker stopper formentlig ikke der. Med Erik Rasmussens ankomst kan blikket nu blive rettet mod en ny type spillerindkøb. Vurderingen kunne være, at vi nu råder over en stamme af erfarne spillere, der muliggør fokusering på spillere under 23 år. Spillere med den rette profil til det Erikgerede AGF. Spillere med fysik, teknik og ikke mindst videresalgspotentiale. At Brian Steen i skrivende stund sidder på et hotelværelse i Ghana og renskriver notaterne fra dagens fodboldkampe, er måske ikke nogen tilfældighed.

Det er ikke utænkeligt, at AGF om halvandet års tid står med en endnu mere kvalitetstung start-11'er end i dag. Men den største forskel vil nok være, at der i anden række vil stå en gruppe virkelig talentfulde spillere fra nær og fjern, der vil banke hårdt på til superligaen, og som i årene der kommer vil udgøre en væsentlig del af organisationens indtjeningsgrundlag.

Eriktionen vil med andre ord fundere sig på både store resultater af en stærk superligatrup og på en talentmasse, der vil få selv det nuværende 2. divisionshold til at blegne. Det kunne i hvert fald meget vel være intentionen.

Vejen frem mod det scenarie er dog brolagt med en række forhindringer, der skal ryddes af vejen, hvis drømmene skal gå i opfyldelse. Den måske væsentligste hedder Brian Steen Nielsen. For i løbet af de sidste år har Århus Elite bundet så godt som hele scouting-netværket og erfaringerne med spillerhandler op på denne ene mand. Bliver han træt af at høre om amerikanske horehuse og managementfloskler, så står vi tilbage med så meget hår i postkassen, at projektets tidsplan må udsættes i måneder og atter måneder. Om man kan lide det eller ej, så afhænger vores succes i høj grad af Brian Steens motivation for at blive i klubben.

Jeg tvivler på, at nogen af de involverede parter, og heller ikke Brian Steen, vil kunne forlade dækket foreløbig med udsigten til de triumfer, der ligger forude. Jeg vil heller ikke anbefale at gå for langt væk, for Eriktionen er undervejs, og for hver dag der går hyldes jeg længere og længere ind i troen på projektet. Projektet der forhåbentlig også eksisterer udenfor mit hoved...

8 kommentarer:

Andreas sagde ...

I øvrigt synes jeg Brian Steen og co. skal gøre en enkelt undtagelse fra en eventuel strategi om at satse på spillere under 23 år.

Erik Rasmussen har formentlig en ganske god kontakt til DEN danske spiller, der ville passe aller bedst ind på holdet. Venstrekanten der kunne få puslespillet til at gå op.

Han spillede ni kampe i foråret for Alkmaar, og har indtil nu spillet 60 minutter i én kamp i efteråret. Han må snart være mør, og prisen må have bevæget sig ned i retning af de 10 mio...

Mathias sagde ...

Århhh hvad... Simon kom hid!

Andreas sagde ...

Ovre på øhhh...tak.nu er den helt gal. Brugere 'dirrer af raseri', der tales om skandaler, amatøragtig ledelse og så videre og så videre.

Jeg er helt i den anden grøft, kan jeg godt se på det hele. Jeg synes, sagen er tacklet meget professionelt, og jeg tror der sidder en større flok ålborgensere og drømmer 'Gid vores sportslige ledelse var lige så langt fremme i skoene som AGF's'.

Al bøvlet omkring opsigelsen af Ove P. kunne dårligt have været undgået på nogen måde. Til gengæld kunne det have kostet os en mindre bondegård, hvis ikke funktionærkontrakten var kommet på banen i så god tid. Timingen har ganske enkelt været storartet.

For at fortsætte sammenligningen med AaB, så er den største forskel på de sidste dages trænerfyringer, at fodbolddanmark interesserer sig en hel del mere for AGF end for CL-deltagerne fra Aalborg. En trænerudskiftning i en kontraktperiode i AGF vil aldrig nogensinde gå stille af.

En anden interessant forskel er, at AaB formentlig nu står med valget mellem en andenrangsløsning som Faxe og en virkelig dyr løsning i form af eksempelvis Wieghorst, der skal købes fri for flere mio. AGF står med førstevalget hentet på en fri transfer. Minder det lidt om sommerens indkøb af henholdsvis Saganowski og Nando?

Kalle sagde ...

Andreas,

Jeg synes dit spin på historien er fascinerende og korrekt. For mens man hos eksempelvis Aab er ude i en regulær trænerkrise, så har man hos AGF lavet så smooth en fyring som det var muligt.

Det er klart at Ove er ked af det, det er altid trist at blive vraget til fordel for den kønnere pige i klassen, men sagen er at bestyrelsen har ambitioner og er villige til at spille højt spil og det er da meget cool, ikk?!

Anonym sagde ...

Interessant artikel Andreas. Jeg er helt med på, at viske tavlen ren og se fremad rettet på mulighederne. Den på papiret tættere kontakt til Simon Poulsen er godt set. Jeg tror Krabbe stadig går sidelæns efter deres møde sidste sæson.

Men jeg ved ikke hvor jeg skal gøre af mig selv en dag som idag. For ER er notorisk talen frit fra leveren. Og det der rappes af er sgu ikke altid liiige velovervejet eller taktisk klogt. Og det er ren gift i AGF, hvor der kommer en storm (shit storm) af henvendelser om alt muligt andet end fodbold.

Og hvis galehuset eksplodere, så kan det medvirke til den negative spiral, vi kender alt for godt.

Så ER "hold din kæft og forstå at du bliver frit tolket". Og fokuser på en basal pakke der virker uden for meget lir. Det kan venter til top-4 er en selvfølge.

Mathias sagde ...

Det er dæleme i øvrigt et smukt indlæg med mange gode tanker.

I modsætning til Solarex går jeg meget ind for at ER bare kæfter op. Så får vi virkelig at se, hvad CoastZone er lavet af.

Mathias sagde ...

Tillægsspørgsmål som relatere sig til det hele indlægget er bygget op omkring:

Er det her en idé bestyrelsen er kommet på - altså, blander de sig i det sportslige som man også har set sådan en filejs som Kasi Jesper gøre det?

Jeg håber ved Gud, at det er Winneren og Berti, der har foreslået jakkesættene det - og de så bare har sagt: ok go!

Jakeman sagde ...

Ja, jeg er også meget imponeret af vinklingen på historien, efter at have læst det, blev jeg helt glad for at vi har fået ER til klubben. Jeg er også overbevist om, at det nok skal blive en succes, dels fordi jeg altid er optimistisk omkring AGF, dels fordi jeg tror der er mange spillere på holdet, som ER kan udvikle endnu længere. Prøv f.eks. at forestille jer Lumbs offensive kvaliteter efter et halvt års træning under ER.

Det er faktisk også godt spottet omkring forskellen ift. GAaB, jeg er sgu efterhånden overbevist om, at det er en god aftale, Tak Andreas for at du har åbnet mine øjne, jeg glæder mig allerede til dine næste visdomsord