fredag den 5. januar 2007

Åkeby, in memoriam

Ovenpå Olofs transfer fra de Himmelblå hinsidan, så er debatten om Snuffe's tid, til dels, blusset op igen. Åkebys tid i AGF er ikke nødvendigvis noget man kan se tilbage på som en succes, vel nærmest tværtimod.

At hans eftermæle dog til dels har efterladt en bitter smag i munden på flere AGF fans må dog skyldes en række faktorer Åkeby ikke har haft den store indflydelse på. Som jeg ser det, skyldes denne bitterhed til dels to ting:

- Udtalelsen om "mesterskabet indenfor 3 år"
- Manglende succes i Malmø

Det er klart at Snuffe på mange måder fortryder at han "lovede" et mesterskab. Denne bemærkning forfulgte ham samtlige år han var i Århus. Jeg er overbevist om at hvis Snuffe havde vidst hvor bogstaveligt hans ord ville blive opfattet, så havde han med garanti aldrig ytret dem. De er i høj grad blevet en slags ironisk eftermæle til hans manglende resultater i AGF. Dog vil jeg have lov til at mene følgende: Som nytiltrådt træner i en slumrende 'storklub' i den bedste række, hvor man er blevet lovet dyrt indkøbte forstærkninger og økonomisk opbakning, jamen, så er spørgsmålet om hvad ambitionerne kan bære lidt mere diffust end 'bare' at undgå nedrykning.

Havde Søren Åkeby vundet mesterskabet i sin første sæson i MFF, så havde hans eftermæle i Århus været mindre plettet. Eller hvad? Beviser manglen på guld i Malmø at han er den elendige træner, som der blev lagt op til efter tiden på Fredensvang? I mine øjne er dette en noget letkøbt forklaring.
MFF har ikke spillet prangende siden Åkeby kom til klubben. Mere eller mindre hele forsvaret er blevet udskiftet, samtidigt med at skader og manglende form også har spillet ind. Det har virket som om at man har satset for ensidigt på angrebsspillere og derefter har gjort mere eller mindre spøjse indkøb til forsvaret. Raoul Kouakou, I am looking at you!
Dog ser det ud som om at man op til denne sæson har handlet fornuftigt og hvis det viser sig at Åkebys blåa i denne sæson snupper guldet, så er der altså nogle folk der skal spise ydmyghedstærte.

At affærdige Åkebys evner med hans tid i en kaotisk dansk bundklub ( lets face it... ) og en enkelt sæson i MFF, samt en enkelt udtalelse ved hans ansættelse er en anelse tyndt. At pege på Zoran Lukic som 'manden bag Åkebys succes" er endog endnu tyndere. Lukic fik sparket efter et halvt år i ÖIS og holdt heller længe i tiden efter Snuffe i DIF.

Jeg er klar over at Snuffe mildt sagt ikke var det store hit og at han alt for tidligt gav op overfor de udfordringer som AGF bød ham. Dog stiller jeg mig uforstående overfor det bitre eftermæle han har efterladt og som ikke er blevet budt Hansen, Stampe, OC, et al.

Vores nedtur er et resultat af mange års sygdom.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg er helt enig. Det er så typisk dansk/Århusianske/AGFsk :-) Virkelig, de "3 år" handlede netop om at det var den ambition en klub som AGF skulle og burde have. Med Onkel Kurts "surt" tjente knaster og en bestyrelse der stod ved deres ord, så SKAL en ny træner have de ambitioner og spillerne ligeså.

Sygdommen er lang og har været hård. Og da Steffen Højer udligner til 3-3 mod OB og vi efterfølgende taber 1-3 til Horsens i pokalen, ja der falder korthuset sammen. Faktisk, så ville vi med sejren over OB have hængt os fast helt i toppen og hvis og hvis og hvis, men det siger noget om at der var potentiale, men Snuffe og spillernes rygrad var ikke til at stå i mod presset igen igen. Og rygraden er for mig det eneste jeg er bitter over hos Snuffe - KÆMP imod for fanden både på og uden for banen.

Kalle sagde ...

Det er de berygtede marginaler som jeg næsten ikke tør nævne, men altså, til tider er de svære at komme udenom.

Og at Snuffe på et tidspunkt nærmest gav op, var vel den største fejl han begik. Til sidst var det jo næsten komisk.

Anonym sagde ...

igen enig. At se 'Snoopy' som han vel nærmest endte med at ligne, sidde der på bænken og bare se på uden at gøre hverken til eller fra,det gjorte på en gang vældig ondt, men omvendt bekræftede det også at klokken var slået. Og da hele sponsortribunen klapper da han for første gang i 4 kampe går ud af boksen .... ja da var det endeligt slut. En skam, for det kunne have blevet stort .... som så meget andet i AGF.

Det eneste jeg glæder mig over er at vi slipper for den omgang jammerlig indebold i Brøndby Hallen.

Anonym sagde ...

Meget uenig i det meste og især det med Zoran Lukic er letkøbt. Terorien er måske selvudviklet af undertegnede, men jeg mener det efterfølgende er bevist at Zoran og Søren komplimenterede hinanden glimrende som team, da de trods alt har haft meget ringe succes begge 2 i deres efterfølgende klubber. Den ene var den udadvendte og deffensive Zoran og Ålkeby var den mere introverte og offensivt indstillede på banen for at skære det meget genereliseret ud. Det var ihvertfald det billede Snuffe selv tegnede i pressen ved hans ankomst og også den beskrivelse Djurgaardens egne fans så vidt jeg husker havde af makkerparet.

Dog var Djurgaarden supporterne ikke særligt kede af duoens afsked på trods af 2 mesterskaber, da Åkebys dobbeltspil omkring kontrakten i Danmark og lokums intermezzoet med Frank Hejkjær gav mange skår.

Alle udtalelser fra Snuffe i hans tid i AGF viste at han ikke havde meget forstand på hverken forsvarsspil, og da slet ikke på den danske liga, og hvilke spillere og taktik de andre hold havde.

Når Søren igen og igen i pressen udtalte at han var ligeglad med de andres taktik viste han jo dermed også at han stædig ikke var villig til at lære af sine fejl. Dermed løb man igen og igen ind i kniven imod forsvarende kontrahold, da snuffe kun kendte et gear og det var fremefter. Kun nødtvunget skiftede man fra 4-3-3 til 4-4-2 som han kaldte det i pressen, men som mest var en variation af 4-5-1 uden de nødvendige både deffensivt og offentsivt indstillede fløje, når man var så kompakte på midtbanen. Det samme siger de om hans tid i Mamlmø. Et væld af taktiske fejl og at Åkeby ikke holder deffensivt.

Med de midler og det hold man havde til rådighed var det jo helt forrykt at man ikke opnåede mere end højest en 8 plads. De mange omrokeringer på holdet også uden skader og den stædige fastholden i hård fysisk træning var i virkleigheden det, der kørte AGF og Åkeby trætte af hinanden. Åkeby havde jo også forventninger om mange flere penge til transfers end de i virkeligheden var råd til.

De 3 år var nok mest sagt i sjov, men vidnede trods alt også om en arrogance og uvidenhed som sjældent var set i Århus, AGF og Danmark. Det var disse udtalelser der i takt med de svigtnede resultater som i høj grad var et resultat af manglende taktiske evner frem for manglende held osv. som der også er blevet plederet for på diverse AGF forums.

Men ignen tvivl om at den megen uro på de indre linier samt de mange udskiftniger i både ledelse og spillerstab også havde sin skyld i Åkebys dårlige eftermægle. Brian Steens mange begynderfejl samt fejlkøb gjorde naturligvis heller ikke sagen bedre. Vi mistede i vinterpausen 04-05 jo rygraden på holdet i Tøffe og BSN uden de passende erstatninger kom til, hvilket holdet og Åkeby aldrig overvandt. Desuden leverede Tobi jo kun som lejet spiller og ikke da han kom på kontrakt. Men hvilken trup vi havde på det tidspunkt i efteråret 2004, med bl.a. Aubynn, Tøffe og Elgen på bænken i flere kampe.

I øvrigt kan man jo bide mærke i af Malmøs fans uafhængigt af AGF's er mindst lige så trætte af Åkeby efter flere år med succes og mesterskaber under Tom Prahl http://www.forzamalmo.se/index.php?showtopic=562

Kalle sagde ...

Ok så. Zoran Lukic og Søren Åkeby komplimenterede hinanden glimrende i DIF. Enig.

At Zoran Lukic skulle være den defensive og Åkeby den offensive er grebet ud af den iøvrigt udemærkede Vesterbro'ske luft vi begge ånder. Zoran Lukic blev sparket i ÖIS, såvel som i DIF, fordi han aldrig fandt ud af at lukke af bagtil og fordi at han aldrig udviklede den opstilling han havde tonsvis af succes med sammen med Åkeby. Sidenhen har han haft overordentligt svært ved at finde sig en ny klub. Her træner Snuffe så trods alt Real Malmø.

Jonas, jeg vil anbefale dig at læse bogen "Drömmen om Europa - Djurgården vill mer...", for videre oplysning. Den kan lånes af mig.

Her kan man forresten også læse at DIF's berømte spilsystem startede som 3-4-3 og at det blev ændret da træner og spillere ikke ville det længere. SÅ er altså ikke fanatisk 4-3-3'er. Løb vi ind i kontrakniven mod VFF? Jamen, det gjorde vi da. Da vi hentede Søren Åkeby, gjorde vi det da for at han skulle kunne lave en god catenaccio eller gjorde vi det for at forsøge at spille bedre fodbold med en træner med nylig succes? Og når vi snakker om trænere som ikke var videre gode til forsvarsspil, skal vi så ikke lige inkludere joviale Hansen? Min pointe er at det nok kan være at SÅ var stædig, men var det ikke det han var hentet for? Var det ikke fordi at man fra ledelses side troede på hans visioner?

Og så vil jeg forresten gerne høre lidt mere om dine teser angående Djurgårdens fans' syn på Snuffe da han forlod klubben, samt validiteten af det Malmøforum du henviser til. Gør et par kommentarer på et forum en træner generelt upopulær? Ikke specielt. Jeg er sikker på at du kan finde brugere på 4EVA AGF som vil hævde at OP skal fyres og at vi iøvrigt skal signe den transferfrie Christian Vieri.

Hvad jeg har læst om SÅ's ry hinsidan, så er det at den kommende sæson er make or break for ham. Hasse Borg har linet alle de spillere op for ham som han har peget på. Det er nu eller aldrig.

Vi kan snakkes ved om et år Jonas. Så får vi se!